Farvel til rockerlivet - goddag til ensomheden

Artikel fra SN - Af Anna C. Møhl
Martin Andersen var en del af rockermiljøet i 12 år og endte som præsident for Bandidos afdelingen i Næstved. Han har forladt det kriminelle miljø og kæmper for at leve en ganske almindelig tilværelse.

Martin Andersen var en del af rockermiljøet i 12 år og endte som præsident for Bandidos afdelingen i Næstved. Han har forladt det kriminelle miljø og kæmper for at leve en ganske almindelig tilværelse.

Det er så kynisk et miljø, og jeg var en af de værste.

32-årige Martin Andersen sidder i sin lejlighed i Roskildes udkant og ser tilbage på et liv som hårdkogt rocker. Røverier, indbrud, narkohandel, grov vold, afpresning og konflikter med andre grupperinger, var en ganske almindelig del af hverdagen, for den nu forhenværende rocker.

Martin Andersen forlod rockermiljøet i 2013 og har i tre år været i politiets Exit-program.

Da han nåede til tops, var han præsident i Bandidos’ afdeling i Næstved. I 2013 hærgede rockerkrigen i Næstved, hvor der blev skudt i byens gader og flere gange fløj kuglerne ind i stuerne hos ganske uskyldige mennesker.

Martin Andersen kender ikke sin biologiske far, og voksede op med en mor, der desværre var uheldig i valget af sine mænd.

Som syv-årig begår Martin Andersens stedfar selvmord med et jagtgevær, mens Martin er tilstede.

Martin fortæller om den derpå følgende stedfar, at denne virkelig var en »viscious bastard«. F. eks. tog »T« den da ni-årige Martin i et fast greb i halsen, løftede ham op imod væggen, og borede Martin i maven med en boremaskine, mens han grinte. Heller ikke Martin Andersens mor gik fri fra de voldelige overgreb.

En anden gang jagtede »T« den da 10-årige Martin Andersen rundt i stuen med en kniv og råbte »Jeg slår dig kraftedeme ihjel«, mens hans mor prøvede at stoppe det. Optrinnet var resultatet af, at klasselæreren havde beklaget sig over Martin Andersen til »T«.

Det var drømmen om at blive far, der fik Martin Andersen til at gå ind i exit-programmet.

– Jeg ville være far. Familie gør dig blød og jeg var ikke længere risikovillig på samme måde. Jeg ville bare hjem til min datter, forklarer han.

Et spørgsmål Martin Andersen den dag i dag stiller sig selv er: »Hvor meget godt skal man gøre for at kompensere for alt det dårlige, man har bedrevet?«

 

Læs hele artiklen på SN

Uddannelse

 • Certificeret Debriefer (Psykologforeningen)
 • Specialist i sikkerheds- og risikovurderinger
 • Socialstyrelsens mentoruddannelse i
  tilværelsespsykologi
 • Udvikler af Livsførselslisten (LFL)
 • Ph.d. kurser: Forandringsprocesser

Erfaring

 • Jeg har mange års erfaring med
  dynamikkerne omkring kriminelle miljøer og
  unges deltagelse heri. Jeg rådgiver
  kommuner og privatpersoner om konkrete
  truselsvurderinger.
 • Jeg har holdt flere foredrag og har
  undervist på Danmarks pædagogisk
  universitet og er tilknyttet flere projekter v.
  Århus Universitet, alle med fokus på
  marginaliserende samfundspositioner af
  divergerende grad.
 • Endvidere har jeg mange års erfaring
  som selvstændig erhvervsdrivende.