img-us
  • asc

    Foredragsholder Signe Grønnebæk

  • asc

    Emne Angst & Spiseforstyrrelser

  • asc

    pris 10000.-

Når man som jeg, har en diagnose  - eller er i en tilstand af en forstyrrelse. Så stikker man ud. Nej, så stikker JEG ud.  Jeg ser tynd ud og viger fra normen i andres øjne. Det sikker jeg "JA" til, mekanisk svarer jeg "den er jeg helt med på" - jeg har fået det fortalt de sidste 20 år. Min hjerne sorterer det fra, så info'en ryger ind ad det ene øre og ud af det andet - ret hurtigt. Den ryger bare ikke ind på lystavlen. Fordi selvom lamperne lyser, så har forståelseshjernen ikke brug for lys - den er vant til at leve i mørke.

Det er det samme, når jeg kigger mig i spejlet, så klipper forståelseshjernen kroppen fra, den genkender ansigtet og forholder sig ikke til noget syd for kæben.

Det eneste tidspunkt jeg ikke kan snyde forståelseshjernen, er når jeg ser mig selv på video. Min stemme, min mimik og bevægelse - dér kan min hjerne ikke sakse det forstyrrede væk.

Og, har udgivet bogen AnorekSigne, som handler om hendes små tyve år i anoreksiens edderkoppespind, og hvad der nu er af ‘sidegevinster’. Det er en virkelig god  bog til dig, der kender én som måske er på vej ud på et sidespor, er forældre til et sårbart barn, pædagog på et opholdssted for sårbare unge og DIG, der rigtig gerne vil vide mere om hvad der foregår inde i hovedet på en ung forstyrret kvinde.

Jeg ANER ikke hvornår min forståelseshjerne tog 100% over, men det er sket - og det er ikke sket pga jeg vil ligne en anden, eller synes tynde og benede kroppe er sexede. Min forstyrrelse er ikke blevet så fast en følgesvend pga mediers påvirken, samfundets krav eller hvad mange måske tror. Nej, min forstyrrelse er en farlig cocktail af at være disponeret genetisk for et lidt sensibelt sind, og et behov for at kunne kontrollere et eller andet på et tidspunkt, hvor min verden smuldrede. Snebolden var lille i starten, og kunne måske have smeltet - hvis jeg var blevet set og hørt dér. Hvis og hvis... ingen skal bebrejdes. Snebolden blev større, og sneen var ikke tøsne, der faldt hele tiden gode fnug, så bolden kunne vokse. Det kunne den fordi temperaturen (mit sind, mine gener) var rigtig til det.

Jeg blev hevet fat i for et halvt års tid siden - af en skøn kvinde, som skrev hun fulgte mig, og som ex-anorektiker synes hun mine tanker var og er så lig hendes. Hun har en skarp tunge, og har et alias hun skriver under. Vi mødtes, og sød musik opstod! Ja, fandeme så. Den drage hun skriver under, så jeg slet ikke - jeg ved ikke om det er fordi jeg har et røntgen blik, eller simpelthen vælger at se dét jeg holder mest af ved hende... men, i hvert fald klikkede vi - og besluttede at vi to kunne give andre et indblik i at være forstyrret. Hun er ex-forstyrret, altså i andres og i lægers øjne - hendes vægt er normal, men spørger man ind til hendes mønstre, så er der stadig en forstyrrelse. Jeg mangler endnu at tage på, så jeg ikke ser forstyrret ud, før jeg ikke forstyrrer andre.

Fordraget vil være ærligt, uden filter og med morbid humor - Selvom emnet er alvorligt skal der være plads til selvironi. Der vil blive taget de helt ærlige betragtninger op som en samtale imellem Signe & Heidi og de svære spørgsmål kommer op som.

 

"Signe, har du tænkt på om nogen vil mene du ikke er tynd nok til at kalde dig AnorekSigne, nu du er aktuel med din bog?"

- Hvad driver en spiseforstyrrelse og hvilke adfærdsmønstre kan forventes når hjernen går i et infantilmode.

- Kan spiseforstyrrelser bruges til afpresning af omgivelserne og bliver det en identitet når en anden virker for skræmmende.

- Kan spiseforstyrrelser blive en sovepude for empati?

- Bliver en spiseforstyrrelse en måde at opnå den omsorg på som den syge mener at mangle og hvad ligger der egentlig i det?

- Bør samfundet begynde at tage en lidt anden mere konsekvensbetobonet adfærd overfor den syge frem for at tildele præcis den medlidenhed der kan fastholde den ramte i den?

Alle disse tanker & meget mere.

Samt der vil være plads til spørgsmål af alle grader - Intet er tabu eller for nærgående at spørge om!


Send en forespørgsel på et
foredrag

Andre foredragsholdere

Jens Dalsgaard

April Chris

Heidi Asbjørn Freke

Signe Grønnebæk