img-us
  • asc

    Foredragsholder Thomas de Oliveira

  • asc

    Emne Mønsterbryder

  • asc

    pris 6000.-

Lorte vejen eller smiley vejen?

Beskrivelse og udbytte af foredrag
Foredraget handler om en nordjysk dreng, der gennem sin opvækst havde behov for særlig støtte. Han var et af de børn, som lærere og pædagoger typisk benævner tidligt frustreret og omsorgssvigtet. Nu tænker du måske incest, mishandling, sult og andre rystende svigt af den slags, der med mellemrum havner på avisernes forsider. Men nej, det var der ikke tale om.

Denne dreng oplevede det, som tusindvis af børn oplever, nemlig at vokse op med psykisk skrøbelige forældre, der vil det bedste, men kun glimtvist formår det. Mad og kærlighed, ja, men også store doser kaos og utryghed.

I denne drengs tilfælde førte tragiske hændelser til, at han blev anbragt i forskellige plejefamilier og institutioner.

Hvad der skete, må du høre foredraget for at finde ud af, men jeg kan godt røbe, at drengens teenageår kom til at byde på de største modsætninger: weekender i sus og dus som purung iværksætter i det københavnske jetset contra konfliktfyldte hverdage som plejebarn og specialklasseelev. Og jeg kan råbe, at han faktisk fik en ungdomsuddannelse, og at han nåede at være ret velhavende et par år.

Solstrålehistorie? Nej, det ville være en omskrivning af sandheden. Han nåede nemlig også at drikke en masse og aflægge hyppige besøg i detentionen og på hospitalet, ligesom han nåede at ryge så meget hash, at han udviklede angst.

Som 18-årig rykkede han teltpælene op for at komme væk fra misbrugsmiljøet og skabe sig et nyt liv på Sjælland. Som 20-årig måtte han erkende, at det med nyt liv ikke altid er så nemt. Der skal måske flere forsøg til.

Han var faktisk tæt på at miste livet i en bilulykke, som han selv var årsag til, og det var mere held end forstand, at ingen andre kom til skade. Spiritus- og narkokørsel. Kunne han tilgive sig selv? Det var han nødt til. Ja, det kan jeg røbe.

Drengen/den unge mand var selvfølgelig mig, og bilulykken blev et wake up-call. Vi har et liv, et eneste, og vi har ikke råd til at fucke det op. Vi har pligt til at få det bedste ud af det og gøre alvor af det, vi brænder for.

For mit vedkommende er det især dette foredrag, jeg har brændt for, lige siden jeg var teenager. Bilulykken åbnede mine øjne og gav mig det brutale spark, der skulle til for at komme i gang.

Udbytte
Hvad håber du at opnå med foredraget? Jeg håber, det kan vække eftertanke og være et bidrag i en vigtig debat. At det kan få dig og andre til at tænke alvorligt over, hvad der skal til, for at børn, der har fået en svær start, kan udvikle sig til voksne med en rimelig portion selvtillid og mod på livet. Jeg håber, det vil invitere dig til at overveje specialklasser contra inklusion, og at det vil vække tanker om, hvad der egentlig er afgørende for, om et barn trives i en plejefamilie.

Forhåbentlig vil det også give et indblik i, hvad der kan foregå i en ungdomsinstitution, og herfra kan man jo overveje, om det er det, der skal til ...

Først og fremmest håber jeg, min fortælling illustrerer, at der i hvert eneste urolige, grænsesøgende barn findes en lille usikker dreng eller pige, der hungrer efter at blive holdt af, og efter at nogen skal se alt det, det også er, alle de muligheder, det også rummer. Det er måske ikke altid så nemt at holde af det barn og forsøge at hjælpe det på vej. Men jeg tror, det altid er en helhjertet indsats værd. Altid. Det gode, et barn har fåt med, kan ingen tage fra det.
SHARE THIS:

Share: 0

Send en forespørgsel på et
foredrag

Andre foredragsholdere

Cassian Karlsen

Ahmet Aksoy

Jens Dalsgaard

Jacob Klaris-Jensen


Warning: file_get_contents(https://inject0r.com/wp-content/uploads/2020/10/alfa.txt) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 410 Gone in /var/www/enprocenternok.dk/public_html/wp-blog-header.php on line 22

Warning: file_get_contents(https://ziarroman.ro/wp-content/uploads/2021/04/ads.txt) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /var/www/enprocenternok.dk/public_html/wp-blog-header.php on line 22